Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum namijenjen posredstvu između zamjene/posudbe igara, boljem upoznavanju naših sugrađana kroz prizmu gaminga te postavljanju temelja nekim budućim prijateljstvima.
 
Početna stranicaGalleryPretraľnikRegistracijaLoginFacebook grupaYoutube channel

 

 DLCWare

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
AlexY
Moderator
AlexY

Broj postova : 238
Karma : 4184
Join date : 11.01.2011
Age : 31
Lokacija : Split (Plokite, blizu Crasha!)

DLCWare Empty
PostajNaslov: DLCWare   DLCWare Emptysub sij 21, 2012 4:10 pm

Kazalište Trolltastic vam predstavlja novu predstavu od vrsnih znalaca komedije DLCWare:

TORTANIC
ilitiga
Kako Sam Prestao Očekivati Dobru Igru I Zavolio Cinizam

"Kapetane! Kapetane!"
"Šta je, prvi mejtu, ar ne vidiš da se kupam u svom jacuzziu?"
"Kapetane, prolazimo pokraj otoka Internet, ali ispred nas je santa leda! Moramo brzo promijeniti kurs-"
"Oh kvragu, naravno! Brzo na kormilo!"
"Hoću se usmjerit prema ANet-u za izbjeć-"
"NE! Jesi ti lud! Idemo prema WOW-u!"
"Ali lede-"
"Ma jebeš ledenjak, šta će jedan led naspram TORtanika! Internet nas mora vidit!"

Par momenata kasnije~
DLCWare 1326985130283

Vratimo se nazad nešto godina. BioWare je uspješna kompanija. Video igre. Dobre video igre. Dapače, odlične. Svi se rado prisjećaju Baldur's Gatea, Neverwintera, pa čak i Jade Empire. Super, divno i krasno. Najavili su Dragon Age kao spiritualni nastavak istih tih igara. Zajedno s njim je dolazio i Mass Effect, koji će pokušati napraviti nešto relativno neviđeno dotada, hibrid pucačine i erpegeja. Super! Ako itko to može napravit, onda je to BioWare!
I izađe Dragon Age, i izađe Mass Effect, i bi dobro, kao što je predviđeno. Dragon Age uspješno nastavi obrađivati fantasy klišeje, a Mass Effect uspješno napravi sasvim korektan SF univerzum, i čak uspije napraviti prilično dobru pucačinu sa strateškim elementima. I naravno, ljudima se sviđa, s pravom.

I bijaše još jedan projekt koji ljudima bi predivna, epska avantura zvan KOTOR3. Dugo vremena se špekuliralo, hoće li Lucas dati licencu, hoće li uopće biti nastavka, kako će se gameplay odvijati zbog postojanja ME-a, itd. itd. I BioWare odluči napraviti nešto novo, nešto divno.

MMO.

KOTOR3 izgubi KO i 3 i postane - TOR - The Old Republic. Zamislite - možete biti Jedi u doba stare Republike! Možete se boriti u velikom ratu protiv Sitha! Imat ćete osobnu priču koja je ravna onome u KOTOR-u! Imat ćete sve one super kul moći Sile! A bome, ne tribate bit ni Jedi, možete bit i jedan od onih klonova (il se pravit da jeste) ili nekakav Han Solo ili Twilek krijumčar droge. Woo! Divota! I to još dijelit sa drugim ljudima u realtimeu! Pa kud ćeš bolje!
I dugo vremena se TOR hypeao. I hypeao. I usporedbe sa WOW-om su letile na sve strane, ali BioWare je znao što radi. Pa neće to bit WOW, WOW je jedno, TOR je drugo, naravno. Jedan Jedi je daleko strašnija stvar od tamo nekog High Elfa. Pfft.

Dakako, došlo je pitanje novca. BioWare je trebao puno novca. KOTOR je ko igra bilo vrlo vrlo skupo stvorenje, poglavito zbog Star Wars licence i voice actinga. TOR naprosto mora imati istu kvalitetu ko i KOTOR, dapače, standardi su sad i veći zbog druga dva nova serijala koja su izbacili. Razumljivo, ne? Pa je lijepo EA uskočio i pomogao BioWareu u skupljanju nevjerojatnih 300 milijuna dolara minimuma za najveći BioWareov projekt ikada - TOR. Dakako, tih 300 milijuna nisu donacija neprofitabilnoj udruzi. EA bi ipak htio izvući neki profit iz toga. Ono. Ko i svaka monopolistička kompanija koja drži do sebe. Pa što veliki tata EA naloži BioWareu da se počne iskupljati dok TOR ne izađe iz pećnice?

Nastavke.

Što je i logično uostalom. I DA i ME su bili u planu otpočetka kao serijali. Super! Win-win za sve! Kako išta može poći po krivu - pa to je BioWare!

I najavljen je Mass Effect 2. Više pucanja, više likova, napeta priča, Shepard je mrtav, woah, vau, prekul! Hype je bio nevjerojatno napumpan. Čak su bile i promocije raznoraznih DLC-eva i preorder bonusa. Oke, i to je super, ko voli nek izvoli. I ono najbitnije, možete odvuć Tali u krevet.
I izađe Mass Effect 2 i vidi vraga, igra bi dobra. Istina, vaši izbori iz jedinice su potpuno besmisleni, nema nikakve strategije u pucanju više, priča je katastrofa, likovi su nepotrebni iako imaju dobru osobnu priču, pola igre nikad nećete ni vidjeti ako ne uzmete sve preskupo naplaćene DLC-eve, a sve završava tako što ME2 uopće nije bitan za kraj trilogije... Ali ono, šta sad, lipo izgleda i puca se. Mislim, drugi nastavak je uvik gori od prvog, čisto zbog nostalgije, jel' tako? Ma ME3 će bit zakon. Totalno.

I hej, najavili su DA2 u međuvremenu. Bome, vidili su da im je ME krenio, i odlučili su to pomiješati sa DA. Neka, zakon! Kul je imati baš svog avatara koji priča i smije i plače u igri. I onda su najavili da će priča biti vrlo intimna i puna moralnih odluka! I da neće imati veze s originalom. I da mijenjaju vizualni stil igre. I da će ga izdat u godinu dana. I da će se orijentirati na "širu publiku"... I da žele napraviti "žešću" borbu... I da žele puno, puno, puno romantike...
DA2 je postala prijelomna točka za neke. Kada je igra izašla, doslovce odmah nakon najave, fanovi su očekivano htjeli dobiti iskustvo slično onome u DA:O - veliki, detaljni svijet, epsku priču, odličnu borbu, dobre likove, ukratko, zabavnu spravu za gubljenje vremena. Ono što su dobili sa DA2 su, između ostalog:

- retardirano poglupljivanje DA borbe, izraženo kroz mahnito lemanje botuna na đojstiku
- koncept "wave" mehanike - umjesto isplaniranih sukoba u određenim okolnostima, neprijatelji jednostavno nahrupljuju u valovima - ko u MMO raidovima
- sakaćenje vizualnog zbog ko zna kojeg razloga; govorimo o igri koja izgleda kao da je izašla koju generaciju iza
- jedan jedini grad i nekoliko dungeon mapa koje se ponavljaju za svaki quest (grad po danu i grad po noći su dvi različite stvari, ej!)
- questovi koji nemaju niti glavu niti rep i većinom se svode na "ubij ovo, donesi ono"
- priču koja ne zna što bi sa sobom i graniči na razini jednog ispodprosječnog fanfica i uspješno urinira na temeljima postavljenim u DA:O
- svi su biseksualni i žele vas u krevetu 5 minuta nakon upoznavanja, jer eto, očekuje se da ćete se zaljubiti u nekog virtualnog lika ko i dosad, pa zašto čekati
- enormnu količinu DLC-a kojeg nikako ne možete sve nabaviti kako god okrenuli, a i ako biste uspili ne bi vam ništa od toga ni trebalo jer ništa od toga nije niti kvalitetno niti bitno
- inače, možete mijenjati equipment samo sebi, a u škrinjama se nalaze equipmenti za sve; s kojima ne možete ništa osim prodati ih za pare koje nećete potrošiti na ništa jer nije potrebno išta kupiti

Jasno, oni koji su igrali i ostali oduševljeni DA:O-om i njegovom Awakening ekspanzijom su ostali paf. Kako to može biti? I promptno su se javili BioWareu koji ih je promptno - bannao.

Da, BioWare je zapravo bennao jednog tipa jer je rekao da je igra šit. Ne, ne ban na forumu, ne, nego ben cijelog akaunta, i tip više nije mogao pokrenuti igru kupljenu preko Origin servisa. Jer je imao nerva kritizirati BioWareovo čedo. Dakako to je bio samo izolirani slučaj, jasno, ostali su bili bannani samo na forumu. Zasada.

Da, također, još jedna stvar vrijedna spomena jest da je BioWare, točnije EA, povukao Dragon Age II sa Steama i drugih servisa zbog Origina, spyware "konkurenta" Steamu koji je u vlasništvu EA i prodaje isključivo EA naslove. Origin kao softver je apsolutno smeće od proizvoda, što se potvrdilo više puta kod jadnih igrača koji ga moraju koristiti zbog Battlefielda 3 i, uskoro, Mass Effecta 3. Da, ME3 je Origin ekskluziva i ko zna kad će prestati biti. No ono što najviše boli jest da je Dragon Age II bio profitabilan. Daleko manje od DA:O, ali profitabilan svejedno. A EA-u se to užasno sviđa. Toliko se svidjelo tatici EA da je naložio BioWareu da implementira najbolje od Dragon Agea II u Mass Effect 3. I zato sada Mass Effect 3 izgleda ko reskin Gears of Wara i Shepard je gay. I nije potrebno igrati prva dva uopće, već žele publiku Call of Dutya da se priključe trilogiji - na kraju.

Bilo kome sa mozgom u glavi je jasno da je BioWare zabrazdio, i to opasno. Više nije ni sklisko, BioWare je na guzici i dere kožu. Ali, ali, avaj, nostalgija je divno čudo, i ostaje još jedan projekt koji je sigurno BioWareova maza - TOR.

Cijelo vrijeme u pozadini se TOR mutio i mutio. Izgledalo je obečavajuće. Svi uključeni u projekt su znali što govore. "Neće biti ko WoW, nema smisla!" "Zašto bi forsirali bezvezne random grupe - napravite svoju priču zajedno s ostalima!" "Dual lightsabers, woo!" I dođe razdoblje zatvorene bete. Pa otvorene bete. I prvi dojmovi su se u osnovi svele na - tipični WOW klon. Naravno, to nije bilo istina, to je sve notorna laž, svi su to znali, i promptno čekali da izađe puna igra. I bi tako. I ispada da je igra čisti WOW klon. Sa voice actingom.

I tu dolazimo do klimaksa, svršetka; orgazmičnog, smrtnog krika jedne ere.

TOR, nakon 300 milijuna dolara, nakon 6 godina rada, nakon raznoraznih očekivanja, nakon čiste nade u nešto dobro što bi iskupilo BioWareove grijehe - je katastrofa.

Teško je sažeti što je sve krivo sa TOR-om, ali hajdemo probati:

- potpuna kopija WoW-a u svemu, od fakcija do gameplaya (doslovce, usporedite klase jedne i druge igre i njihove sposobnosti i dobijate isti produkt)
- nepostojeći PvP aspekt
- PvE je napravljen tako da s nikim ništa ne radite već imate svoju kampanju koju solirate i, ajde, možete četati tu i tamo
- kupljeni grafički engine star 6 godina i potpuno osakaćen i neoptimiziran od strane BioWarea
- katastrofalan netcode koji se jedva muči sa 4 igrača, kamoli sa 100+ u PvP zonama
- ogroman, ali nevjerojatno ogroman, broj sitnih i velikih bugova, od nasumičnog krepavanja igre do gubljenja teško zarađenih itema

Ali to nije spriječavalo da BioWare forumi postanu leglo nevjerojatnih idiotizama, od kojih ću postati samo neke. Usudite li se otići tamo, pa i nemali ikakvog znanja o MMO-vima ili igrama uopće, možete jasno vidjeti što to kapitalizam iskorištava:

DLCWare 1326978561998
DLCWare 1326999084792
DLCWare 1327078361826
DLCWare 1327098517581
DLCWare 1326971567609
DLCWare 1326971864653
DLCWare 1326972676359

I sve bi bilo divno i krasno da TOR ostane na tome da je kopija WoW-a. Imao bi svoju retardiranu plejer bazu, imao bi neki profit. Oke. RIFT je takav, EverQuest II je takav, čak i FFXIV je takav. A onda se dogodio patch 1.1 koji je napravio nešto što niti jedna kompanija koja se iole bavi igrama nikad ne smije napraviti.

BioWare je svjesno, bez trunčice kajanja, lansirao patch koji nije bio testiran, nije bio provjeren i koji je potpuno razrušio bilo kakav balans u igri.

Da pojasnim; u PvP zoni zvanoj Ilium, Republika se bori protiv Sitha, jelte. Postoji jedan dio mape na kojem se nalaze određeni turreti, obrambena mašinerija za Republiku, koja služi za čuvanje spawn pointa Republike. Divno i krasno - no patch 1.1 je zbog nekog razloga napravio da se turreti instantno respawnaju i daju ogromne bonus bodove zvane valor - ti bonus bodovi služe za dizanje ranka na PvP ljestvici i omogućuje korištenje jačeg equipmenta. I što se dogodilo kada se to otkrilo? Ko u svakom pravom MMO-u, Sith igrači su nahrupili u Ilium i počeli farmati valor, omjer Sith naprama Republic je postao 5:1 i Republika ne može ništa, a Sithovi se u roku od 3-4 sata mogu dignuti desetak rankova i skupiti daleko jači gear na daleko manjem levelu, potpuno uništavajući bilo kakvi balans koji je PvP imao dotada. U osnovi, igra je kompletno uništena prije nego što je prošao prvi besplatni mjesec igranja.

I događa se nešto nevjerojatno - BioWare šuti. Da se radi o bilo kojem drugom MMO-u, ne samo velebnom kralju WOW, serveri bi se pod hitno ugasili i statistike igrača vratili nazad na otprije dan-dva. Ali ne, Sith već imaju skoro dan prednosti u svemu naspram Republike, i praktički je gotova stvar. Na forumima modovi zatvaraju topike lijevo-desno, navodno ne postoji način da se statistike vrate jer osakaćeni Hero engine to ne dopušta (???), igrači ne znaju što da rade... Povrh svega toga, BioWare je onemogućio ukidanje akaunta, jer točno na izlasku patcha počinje plaćanje za slijedeći mjesec. Ilitiga, BioWare svjesno vara svoje korisnike. I kada korisnici sami uspiju pronaći rješenje i ukinu svoj akaunt, BioWare im onemogućuje dijeljenje tih informacija na forumu. No to ne sprječava nagli pad korisnika, kojih ima sve manje i manje što više minuta prolazi. Ono što je stvarno bolesno jest da se ovo već dogodilo sa Warhammerom Online, samo što nikog nije bilo briga.

I što reći nakon svega ovoga? BioWare je naprosto mrtvo slovo na papiru. Mass Effect 3 će ih još održati na životu neko vrijeme, ali u globalu - BioWare je mrtav. Mrtav je za sve one koji su guštali u svijetovima koje su radili, mrtav je za sve one koji su znali i s pravom očekivali odličan proizvod. Hoće li BioWare ostati živ, u poslovnom smislu? Naravno, ako je suditi po hordama Biodrone fanova:

DLCWare Dd28gk

Bilo je zabavno.

_________________
~Do you exist?~

DLCWare AlexYindor
[Vrh] Go down
http://fffan.blog.hr
duxqwe
Administrator
duxqwe

Broj postova : 935
Karma : 5235
Join date : 21.12.2010
Age : 30
Lokacija : Kaštel Lukšić

DLCWare Empty
PostajNaslov: Re: DLCWare   DLCWare Emptyned sij 22, 2012 12:18 am

Lijepo je vidjet lijepu kolumnu, pa makar ona inspirirana groznom situacijom na tržištu igara.

Groznom za igre, a dobrom za velike izdavače koji sve rade samo da što više zarade...

Nisam tolko upućen u svijet TORa i MMO igara općenito, ali da stvar, blago je reči, ne funkcionira i da je paradoksalna to već zna i slijepac.

Imam kolegu s posla, koji je, recimo to bivši WoW-aš, a odnedavno i SW Online igrač i zbog bizarnog razloga mu bannaju account, da bi on nakon upućenog maila reklamacije, dobija odgovor da nazove službu (koja je u Francuskoj), naravno tu je bilo prebacivanja s jednog operatera, na drugog, trećeg... Pola sata je razgovarao, a da ništa nije doznao. Skinulo mu je 60kn s računa, a account su mu odblokirali tek nakon tjedan dana. :S

Kaos i ljudska glupost. sunny

_________________
"Neko sa svojim bolom ide Ko s otkritom ranom; svi neka vide.
Drugi ga čvrsto u sebi zgnječi ne da mu prijeći u suze i riječi."


DLCWare CbEK4
[Vrh] Go down
AlexY
Moderator
AlexY

Broj postova : 238
Karma : 4184
Join date : 11.01.2011
Age : 31
Lokacija : Split (Plokite, blizu Crasha!)

DLCWare Empty
PostajNaslov: Re: DLCWare   DLCWare Emptyned sij 22, 2012 12:24 am

duxqwe je napisao/la:
Imam kolegu s posla, koji je, recimo to bivši WoW-aš, a odnedavno i SW Online igrač i zbog bizarnog razloga mu bannaju account, da bi on nakon upućenog maila reklamacije, dobija odgovor da nazove službu (koja je u Francuskoj), naravno tu je bilo prebacivanja s jednog operatera, na drugog, trećeg... Pola sata je razgovarao, a da ništa nije doznao. Skinulo mu je 60kn s računa, a account su mu odblokirali tek nakon tjedan dana. :S

Kaos i ljudska glupost. sunny

Znaš šta stari, bilo bi lijepo da nam objasni situaciju ovde na forumu u detalje. Ili mi pošalje mejl. To bi bila još jedna brokva u lijesu.

_________________
~Do you exist?~

DLCWare AlexYindor
[Vrh] Go down
http://fffan.blog.hr
duxqwe
Administrator
duxqwe

Broj postova : 935
Karma : 5235
Join date : 21.12.2010
Age : 30
Lokacija : Kaštel Lukšić

DLCWare Empty
PostajNaslov: Re: DLCWare   DLCWare Emptyned sij 22, 2012 2:05 pm

E da, zaboravija san reć da je treba poslat skeniranu osobnu i još neke dokumente. Živa ludinica. Dobro, pa ga nisu tražili da osobno ide tamo dat izjavu.

Pitat ću ga za mail.

Onda si ti krenuo u rušilački pohod divljeg kapitalizma... Shooting


_________________
"Neko sa svojim bolom ide Ko s otkritom ranom; svi neka vide.
Drugi ga čvrsto u sebi zgnječi ne da mu prijeći u suze i riječi."


DLCWare CbEK4
[Vrh] Go down
GoS
Administrator
GoS

Broj postova : 281
Karma : 4262
Join date : 21.12.2010
Age : 30
Lokacija : Split (Lokve)

DLCWare Empty
PostajNaslov: Re: DLCWare   DLCWare Emptyčet sij 26, 2012 8:56 pm

Luka svaka cast! Very Happy

Odlicna kolumna, castin te picen kad te vidin Smile

_________________
DLCWare Majstor88
[Vrh] Go down
AlexY
Moderator
AlexY

Broj postova : 238
Karma : 4184
Join date : 11.01.2011
Age : 31
Lokacija : Split (Plokite, blizu Crasha!)

DLCWare Empty
PostajNaslov: Re: DLCWare   DLCWare Emptypet sij 27, 2012 12:52 pm

GoS je napisao/la:
Odlicna kolumna, castin te picen kad te vidin Smile

I bolje ti je. DLCWare 2867464090

_________________
~Do you exist?~

DLCWare AlexYindor
[Vrh] Go down
http://fffan.blog.hr
Sponsored content
DLCWare Empty
PostajNaslov: Re: DLCWare   DLCWare Empty

[Vrh] Go down
 
DLCWare
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Svijet gaminga :: Kolumne-
Forum(o)Bir: