Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Forum namijenjen posredstvu između zamjene/posudbe igara, boljem upoznavanju naših sugrađana kroz prizmu gaminga te postavljanju temelja nekim budućim prijateljstvima.
 
Početna stranicaGalleryPretraľnikRegistracijaLoginFacebook grupaYoutube channel

 

 DeathSpank - Orphans of Justice

Go down 
3 posters
Autor/icaPoruka
duxqwe
Administrator
duxqwe

Broj postova : 935
Karma : 5233
Join date : 21.12.2010
Age : 30
Lokacija : Kaštel Lukšić

DeathSpank - Orphans of Justice Empty
PostajNaslov: DeathSpank - Orphans of Justice   DeathSpank - Orphans of Justice Emptyuto vel 08, 2011 8:50 pm

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank_boxart_wide

PREDGOVOR
Kad bi postojala neke kvalifikacija igara na dramska djela. Tada bi ova igra zasjala na daskama koje život znače, a čitava dvora bi bila ispunjena suzama, ali ne od tragične sudbine već od grohotnog smijeha.
Definitivno je „DeathSpank“ jedan posve novi i orginalan pristup ovoj sedmoj i pol umjetnosti; odnosno videoigrama.


VIZUALNOST KAO KVALITETA
U prvom planu ove igre učit će te da vizualno odskače od svih ostalih.
Citat :
'No, nemojte da vas predrasude odbiju, jer zavoljeti će te DeathSpanka kao dobru pohotnu ženu.

Igra je napravljena posebno rendeniranom 2D tehnikom, pa imate dojam dubine, kao kad gledate kroz 3D naočale. Okolne strukture (stabla, cvijeće, građevine, kipovi) su napravljene kao da su od kartona; dok su putovi, kojim se krećete, skupa s živim žiteljima, modelirani tako da dobijete prostor dubine koji kao da izranja iz kakve slikovnice... Uostalom možemo reći da je igra upravo slikovnica u prvom planu, ali nikako neka to ne odbije starije igrače, od naizgled dječijeg naslova, jer ova igra je najmanje namjenjena djeci. Dobro nećemo reći da je tako ozbiljna da će te od nje nešto naučiti, ali koga briga, ova igra je pokretač novog doba, ona je odgovor na sve ozbiljne naslove kojima je pristupano sustavno.

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020314461

IDEJA
Svaka pohvala projektu što ga je iznjedrio um velikog Ron Gilbert-a (daleko i naširoko poznat po svojim avanturama; a naručito prva dva Monkey Island-a). Za samog autora igre, zanimljivo je reći da je rođen davne 1964. kao sin profesora fizike, a, koji je svoju ljubav prema igrama razvio kao trinaestogodišnjak. Prilikom susreta s kalkultorom koji je imao igru u kojoj su se morala pogoditi povijesne pomorske bitke, unoseći kordinate, a kalkulator bi odgovorio da li je točno ili netočno. Sama igra nije toliko okupirala mladog Gilberta, koliko je to bio sustav upravljanja tj. programiranja nad nekim uređajem. Mladi Ron Gilbert je svoju maštu, ipak, najviše crpio kroz filmove „Star Wars“, pa ni ne čudi da ga je jedan takav Lucasov blockbuster serijal potakao na razmišljanje o upravljanjima nekim većim algoritmima.

Ali usprkos svim poticajima iz vana, najviše impresionira onaj Gilbertov dio za samostalnim istraživanjem i rješavanja problema u kojima je sam svoj majstor. Tako je petnaestogodišnji Gilbert snimao filmove, a već godinu kasnije, za razliku od obično izvjetrenih teenagerskih umova, pomno proučavao programske kodove tadašnjih hitova poput Pacmana, Space Invaders ili Donky Kong.

Nije trebalo dugo čekati da mladi Ron napravi prve igre koje je u optjecaj puštao najbližim prijateljima, i analitički bilježio njihove reakcije. Dalji put, Ron Gilbert, bilježi samo uspjesima. Njegova karijera je popraćena ovacijama gdje god se okrenuo. Ali sam Gilbert, umjetnička duša sklona dobroj dozi humora, postavlja si letvicu visoko (srećom da s svojim veleumnim projektima svaki put preskoči letvicu za dvije visine!!!) , pa tako njegovi naslovi nikada nisu bili onih u sferi komercijalnosti, već daleko izvan - u onom svijetu mašte koju nam samo on zna dočarati na njemu specifičan način.

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020318285

PRIČA
U uvodnoj animaciji, narator priča o heroju zvanom DeathSpank koji je svoj život položio za provođenje pravde, borbu protiv zla i nadasve da bude heroj svih ugnjetavanih, potlačenih i obespravljenih.

Cilj lutanja po šarenim prostranstvima je potraga za moćnim artifaktom (poznatijim pod autentičnim nazivom „The Artefact“). A da se pristup njemu oteža pobrinula se vještica Ms. Heybestance, koja je bila dobro plaćena za takav posao. Začudo, upravo je ona prvi sugovornik našeg protagonista, te mu otkriva koje će sastojke trebati za poništenje čarolije.
Citat :
'Apsurd i ironija?! Ne, samo mala slučajnost kojima ova igra itekako obiluje, uvrćući um svim onim fatalistima koji gledaju igru (čitaj život) kao pravocrtan tijek zbivanja.
Kroz putovanje, DeathSpankova mala zvijezda vodilja je Sand Bravitor, crvenokosa dama, koja kao da je izašla iz retro viteških romana – sva je pod starim željeznim oklopom. Ona podjeća našeg junaka na njegovu konačnu dužnost koju treba izvršiti, jer on je ipak samo heroj zadužen za ubijanje i ranjavanje.

Igrom slučaja naš heroj će se zateći u neprilici kad bude imao sve u svojim rukama, pa će biti primoran gol i bos krenuti iznova. Naš heroj se ne živcira ni kad ostane bez svega - sam(o) sa slomljenom oštricom mača, već, polako - korak po korak - kreće iznova. Priča ga nanese u trgovačku meku Pluckmuckl gdje se susreće s problemom otmice siročadi. DeathSpank će naići na starca koji je nekoć bio poput njega sama. On je umirovljenk, stari pustolov, a ime mu je Eubrick. Nažalost neslavno je završio u borbi protiv ozloglašenog Lord Von Pronga – tiranina koji je aktualana vlast, i iživljava se na slabima, a iz nekog nepoznatog razloga otima siročad... i da, sliči na Jadranku Kos.

Na putu da izađe na put tj. da si vrati prvog i jedinog pratioca (slomljeni mač), DeathSpank će morati ispuniti Eubrickove nemile zahtjeve: npr. pribaviti tenk(?!), ili sendvič s ekstra veliku porcijom sastojaka, ili, donijeti gonade kornjača jer penziću neodstaju experiance bodovi i nekog davnog questa... A sam senilni starac, zauzvrat, rado će vas počastiti nekim svojim pričama poput ovih...

DeathSpank - Orphans of Justice Anigifmq

U simpatičnom malo gradiću kojom će te se često vraćati po dozu novih healing napitaka nasmijati će te se do suza uz sporedne likove i njihove životne priče, nedaće i želje.

Primjeri:
DeathSpank: „Can you tell me anything else about the orphans?“
Nizzleford (slijepi prodavač): „They do a tarrific job painting houses.“

DeathSpank: „Do you realize you are in Demon mines orphan girl?“
Orphan girl: „Neh... it is nicer than in orphange!“

DeathSpank: „So, you think this Lord Von Prong guy kidnapped the Orphans?“
Sand Bravitor: „That's what the rumors say.“
DeathSpank: „Well, what do you say?“
Sand Bravitor: „I can only say what the rumors say.“
DeathSpank: „If the rumors went and jumped offf a cliff, would you jump too?“

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020220085

Major of Pluckmuckel: „Oh, I just noticed your broken sword there.“
DeathSpank: „It's just resting its eyes.“

DeathSpank: „Greetings, random non-player character.“
„Oh, hey there protagonist.“

„DeathSpank! You're good at killing things so that they stay dead, right?“
DeathSpank: „It's a matter of pride for me, yes.“

Orphan: Are you here to rescue me Mister?
DeathSpank: That's what my quest log says.

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020318280

Citat :
'Čitava paleta likova je oživljena kroz humor. Grotesknost, alegorija, ironija, sarkazam, cinizam...vi imenujte figuru, oni taj stil imaju.

U utrci s vremenom, dijalogu i borbom s čitavom plejadom (ne)prijatelja (koje nećete pronaći ni u najgorim noćnim morama ili halucinacijama), DeathSpank će morati se izboriti za pravdu i mir među žiteljima Pluckmuckel-a, a i šire.

Njegov put će biti popločan teškim odlukama, kao i... kokogušterima, te drugim raznim neprijateljski raspoloženim, ali životopisnim kreacijama Čarobnjaka; od opasnosti koje će vas pokušati sasjeći u korjenu tu su i degenerični jednorozi, bijesni močvarni magarci, divovski dvooki kiklopi...

Nemojte se čuditi kad naiđete na stablo koje govori, naravno ne zbog tog što priča, već zbog njegovih svojekakvih prohtjeva. Jer, osim što će vas zamoliti da demolirate podle orke koji sjeću njegove drvene prijatelje iz šume; isto tako će od vas tražiti da mu nabavite neke besmislene predmete poput: čarape, pripadače, knjige, albuma „Live ate the Budukan“, svijetiljku s crnim svjetlom i poster „Keep on trucking“...

Apsurd?! Ne, jer DeathSpank redovito obavlja i poslove za one koji su bogatiji. On nije profil pomodnog Roobin Hooda, ali nije ni Super Hik (čitatelji Forda će shvatiti digresiju)... on je samo borac za pravdu, i nema nikakve moralne dileme i listu prioriteta kome pomoći (bitno da to uključuje ranjavanje i ubijanje).

Tako će pomoći Rich Cabinu koji gradi „Rich Cabin's cabin for the rich“ tj. čitavo malo selo za bogate. Pa makar to značilo skupljanje crijeva zvijeri, rušenje preglasnog monaškog zvona, kubike drva začarane šume, postavljanje golferskih zastavica...
Riješavajući tuđe probleme i brige, DeathSpank-u u jednom trenutku neće biti dovoljna actus purus snaga purpurnih tangi, već će morati posegnuti za Eubrickovim znanjem, u čijoj će kovačnici pokušati nastati najjače oružije ikad – Progenator 3000...

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020219053

MOJE MIŠLJENJE
Sam profil našeg junaka je svojstven nekom utopijskom svijetu... ali svijet koji obiluje s mnoštvom zombija s vodoo maskama, gomilama termita, levitirajućih lijenih očiju, paklenih demona, oraka vikendaša, goblina s kariranim košuljama ili preglasnim monasima... je, začudo, bliži apstraktnoj preslici naše zbilje, no mnogi naslovi koji tako gorko teže realizmu.
Naš heroj nije Servantesov "Don Quijote". Osim što svoju Samsonsku snagu crpi iz magičnih ljubišastih tangi, on namjesto magije pokazuje svoju karizmu junaka koji je posvećen isključivo borbi protiv pravednosti.

Ne ustručvajte se zaigrati ovu ljupku igru koja će vas staviti u ulogu onog tko nešto mjenja u svijetu, a da pritom ne riskirate živu glavu kad bi to isto pokušali u ovom stvarnom svijetu. Plus, što će te se zabaviti i nasmijati - ova igra je definitivno must try igračima svih dobnih skupina.

DeathSpank - Orphans of Justice 10464313

Zbog unikatnosti i orginalnosti, zbog toga što su ovakve igre rijetkost, zbog toga što je po cijeni od 100 kn možete je nabaviti na psn-u, xbox live-u ili steam-u, zbog toga što ste ovo pročitali, zbog toga što predstoji kataklizmična 2012-a... brzo trk na internet shop i odigrajte ovo remek djelo nulte kategorije gaming ESCO-a.

Ocjena: 10/10


Ostala galerija ingame fotografija:

DeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020218310.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020218422.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020218435.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020220085.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020220295.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020312210.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020315395.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020317320.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020317373.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020317395.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020318461.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020322543.thDeathSpank - Orphans of Justice Deathspank2011020323530.th


_________________
"Neko sa svojim bolom ide Ko s otkritom ranom; svi neka vide.
Drugi ga čvrsto u sebi zgnječi ne da mu prijeći u suze i riječi."


DeathSpank - Orphans of Justice CbEK4


Zadnja promjena: duxqwe; uto ruj 20, 2011 9:27 pm; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh] Go down
harley_quinn
Moderator
harley_quinn

Broj postova : 432
Karma : 4439
Join date : 19.01.2011
Age : 38
Lokacija : Split (Manus,Kman)

DeathSpank - Orphans of Justice Empty
PostajNaslov: Re: DeathSpank - Orphans of Justice   DeathSpank - Orphans of Justice Emptysri vel 09, 2011 8:28 am

cestitke na recenziji! Bome me je privuklo, cini mi se uzasno zanimljiva, pogotovo zbog neobicne stilizacije likova i backgroundova! Pokusat cu je odigrat,nadam se da me nece brzo koknut! rabbit
[Vrh] Go down
http://sonjecka.blog.hr
AlexY
Moderator
AlexY

Broj postova : 238
Karma : 4182
Join date : 11.01.2011
Age : 31
Lokacija : Split (Plokite, blizu Crasha!)

DeathSpank - Orphans of Justice Empty
PostajNaslov: Re: DeathSpank - Orphans of Justice   DeathSpank - Orphans of Justice Emptysri vel 09, 2011 12:45 pm

Ah, ja sam igrao samo Demo za Thongs nastavak, ali dosta mi se svidilo. Baca na Torchlight, a to je uvik dobro.

Iako bi ja rado da se čovik vrati radnji avantura. Ne nužno Monkey Islandu (Tales of MI je skroz OK) već nečemu sasvim novome u svijetu p'n'c.

_________________
~Do you exist?~

DeathSpank - Orphans of Justice AlexYindor
[Vrh] Go down
http://fffan.blog.hr
Sponsored content
DeathSpank - Orphans of Justice Empty
PostajNaslov: Re: DeathSpank - Orphans of Justice   DeathSpank - Orphans of Justice Empty

[Vrh] Go down
 
DeathSpank - Orphans of Justice
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
 :: Svijet gaminga :: Recenzije-
Forum(o)Bir: